Leta i den här bloggen

Min blogglista

måndag 27 september 2010

Artikel i DD om Mögel och sjuka hus

Ritt Goldstein flyttade ovetandes in i en mögelskadad lägenhet i Falun. Efter två månader, med bland annat tilltagande huvudvärk och andningssvårigheter, måste han lämna bostaden samt alla möbler, kläder och konstverk. Han har begärt 100.000 kronor för den förstörda egendomen, men det kommunägda bostadsföretaget har erbjudit honom 8.000 kronor.
Ritt har skrivit flera artiklar: bl a:

Debattartikel av Ritt Goldstein i Dalademokraten 2008-07-18
Mögel och sjuka hus – dags att säga ifrån!
Att ”exponering för höga nivåer av mögel kan orsaka skador och funktionsrubbningar av organ och system”, är den bedömning forskare från ledande institutioner i USA gör, inklusive Harvard University och University of Illinois i Chicago. För att upplysa om detta arrangerade Miljöpartiet den 4 juni ett seminarium i Riksdagen på temat ”Sjuka hus – en hälsofara” där forskare med hänvisning till över 100 studier från hela världen visade att hälsoeffekter av fukt och mögel är väl dokumenterat.
Som mögeldrabbad är jag medveten om vad det innebär att bo i en ”sjuk bostad” efter att ha bott i en av Kopparstadens lägenheter som Falu kommuns miljöförvaltning senare förklarat för olämplig att bo i. DD:s läsare kanske minns något om mina svårigheter beskrivna i artiklar som ”Allt känns som ett stort skämt”.
När seminariet i riksdagen nu uppmärksammat problemet med sjuka hus borde en politisk debatt starta eftersom det är politikerna som kan lösa problemen. Som en av forskarna på seminariet påpekade, mot bakgrund av det vi idag vet genom forskningen, om de risker som mögel och mögeltoxiner (mögelgifter) utgör så har frågan nu huvudsakligen blivit: ”En politiskt, juridiskt, och ekonomiskt viktig fråga!”
Luftvägssymtom och astma, ögonbesvär, hudbesvär, ökad infektionskänslighet, sensorisk hyperreaktivitet, neurologiska symptom, och även cancer är några av de problem som experterna på seminariet förklarade att mögel kan förorsaka. Man påpekade att kemiska emissioner och bakterier som ofta uppstår vid mögelskador också kan förorsaka stora hälsoproblem.
Min lägenhet hos Kopparastaden innehöll både mögel och kemikalier. Fortfarande 16 månader efter att jag lämnat lägenheten har jag stora hälsoproblem. Jag tänker ofta på en replik från en film: ” Be scared, be very scared”
Positivt är att riksdagsledamoten Jan Lindholm (mp) från Falun har lyft upp frågan om sjuka hus i riksdagen genom seminariet. Lindholm kräver även att en byggfelskommission tillsätts för att åtgärda problemen. Och det är mycket som behöver åtgärdas.
För att understryka allvaret nämner de amerikanska forskarna att de även konstaterat att mykotoxiner kan ”förorsaka okontrollerad blödning”. Lindholm berättade nyligen om en händelse där en av NCC:s anställda drabbades av plötslig näsblödning när han arbetade i ett mögelskadat hus, vilket är ett exempel på detta. Och i januari 1997 kunde man i New York Times läsa rubriken: ”Spädbarns lungblödning spårat till giftigt mögel”.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article3185869.ab
http://www.aftonbladet.se/debatt/article3854088.ab
Intervjuer
http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-gav-mig-en-giftig-soptipp-1.732668
http://www.expressen.se/levabo/1.1210218/lagenheten-var-full-av-mogel-och-gifter

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet om mögel och många länkar inom ämnet. Du får gärna besöka oss och läsa liet mer vad vi skriver om mögel.
www.lfs-web.se